fbpx

Ga jij een video maken voor je onderneming, maar wil je alle beginnersfouten voorkomen? Door op de hoogte te zijn van de meest gemaakte beginnersfouten hoef jij deze fouten in ieder geval niet meer te maken. In dit artikel vertel ik jou wat de 5 meest gemaakte beginnersfouten zijn bij het maken van een video.

1. Belichting

Beginnende videomakers kun je vaak direct herkennen aan beeld dat veel te donker, te licht, te blauw of te rood is. Zorg dus voor een juiste witbalans en voldoende ‘wit’ en helder licht als je gaat filmen. Door dit van tevoren juist in te stellen zorg jij ervoor dat jouw video er niet als een beginnersvideo uitziet. Meer weten over hoe je dit instelt? Lees ook: Uitleg functies en gebruik van jouw videocamera!

2. Kadrering

Een ander veel gemaakte fout is een slechte of niet juiste kadrering. Met de kadrering bepaal je wat er in beeld komt en wat niet. Een gekke verhouding in het beeld zorgt voor een onrustig beeld. Wanneer je een persoon filmt die midden in het beeld staat en met de ogen precies op de helft van het beeld, ontstaat er een enorm loze ruimte rondom de persoon op beeld. Zorg dus dat bij een close-up shot de ogen van persoon op 2/3 van het beeld zitten.

3. Geluid

Het geluid van een video is net zo belangrijk als het beeld wat erbij hoort. Beeld waarbij slecht geluid wordt gebruikt is niet fijn om naar te luisteren en naar te kijken. Zorg voor een goede microfoon en een juiste akoestiek. Het is belangrijk dat de microfoon zo dichtbij mogelijk bij de persoon hangt of staat. Hierdoor krijg je een helder en duidelijk geluid. Galmt het in de ruimte waar je filmt? Zorg dan voor een kleed in de ruimte zodat de galm in de ruimte gedempt wordt.

4. Te lange shots

Een fout die veel beginners maken is het te lang vertonen van een shot. Door een shot lang te tonen heb je kans dat je kijker afhaakt. Mensen hebben weinig geduld en vinden het prettig als een video ‘to the point’ is. Zorg er tijdens het editen voor dat er een goede flow zit in je video.

5. Stabiliteit

Veel beginners filmen hun video’s vanuit de hand en zijn vooral bezig met het vastleggen van het shot dat ze willen maken. Hierdoor kan een beeld onrustig overkomen. In sommige situaties is het dus beter als je kiest voor een statief. Voor de kijker is een stabiel beeld vaak rustiger en makkelijker te bekijken. Daarnaast laat het zien dat je nagedacht over hoe je je shot wil vastleggen en niet zomaar wat doet. Zorg ervoor dat je bewust kiest voor het gebruik van een statief of juist geen statief. Dit afhankelijk van het soort shot en de situatie. 

Ik wens je heel veel succes met het maken van jouw eerste video! Wil je nog meer tips ontvangen? Neem dan gerust contact met mij op!

 

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.