fbpx

Bij het maken van je eigen video-opname komt veel kijken. Waaronder het script, de setting en je achtergrond. Maar naast dit is de belichting misschien nog wel het belangrijkste. Meer weten over de basics van belichting voor je video? Lees dan snel verder.

Zonder licht zien we geen beeld. Licht is dus cruciaal om een video op te nemen. Wanneer je voor het eerst een video opneemt, maak je waarschijnlijk gebruik van ‘bestaand’ licht. Hiermee bedoel ik daglicht of de verlichting die binnen al aanwezig is. Zodra je professioneel gaat filmen is het van belang stil te staan bij het licht en welke effecten deze kunnen veroorzaken.

Er bestaan 2 soorten licht: daglicht en kunstlicht. Met daglicht bedoel ik zonlicht en al het licht wat van buiten komt. Met kunstlicht bedoel ik al het licht wat niet natuurlijk is. Denk hierbij aan studiolampen, tl-balken en de flits van je camera.

Kleur van het licht

Licht heeft altijd een kleur (blauw, wit of bijvoorbeeld rood). Heel soms komt het voor dat tl licht zelfs een groene kleur geeft. Het is belangrijk rekening te houden met de kleur van het licht en hier je camera op af te stemmen om zo’n wit mogelijk licht te creëren.

Soms kan een blauwe of rode ondertoon passen bij het shot. De kleur van het beeld is dan een artistieke keuze en kan bijdrage aan de beleving van de kijker.

Soorten lampen en verlichting

Lampen kun je eindeloos combineren om het juiste licht voor jouw video te creëren. Er zijn verschillende lampen die je kunt inzetten om deze combinatie te maken. Hieronder volgen de 3 meest gebruikelijke lampsoorten voor het opnemen van video’s.

Spotlight

Vroeger werden er alleen maar spotlights ingezet bij het opnemen van een film. Tegenwoordig worden er vaak andere lampen gebruikt omdat deze goedkoper en makkelijker zijn. Een spot geeft veel licht en met dit licht kun je heel gericht iets of iemand uitlichten. Het nadeel van een spotlight is dat deze gloeiend heet wordt en heel veel stroom verbruikt.

Ledlamp

De ledlamp, in vergelijking met de spotlight, is een zeer zuinige lamp met zacht licht. De ledlamp wordt steeds populairder in de filmwereld en is tegenwoordig in allerlei formaten en vormen te verkrijgen. Naast dat de lamp zacht licht geeft en erg zuinig is, is het licht ook dimbaar en kunnen de lampen op een accu gebruikt worden. Nooit meer last van snoeren dus!

Cameralamp

Zoals de naam al zegt is een cameralamp een lampje wat je op de bovenkant van je filmcamera of fotocamera kan bevestigen. Een cameralamp geeft niet veel licht, maar is uitermate geschikt voor het filmen van mensen of objecten die dicht bij de camera staan.

Ik wens je heel veel succes met het selecteren van de juiste belichting en lampen voor de opnames van jouw video! Behoefte aan meer informatie en/of tips? Ik help je graag! Neem gerust contact met mij op!

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.