fbpx

Licht is een belangrijk onderdeel bij het filmen. Zonder licht heb jij geen mooie foto’s, films en video’s. Licht kan veel betekenis geven aan jouw beelden, maar hoe zorg je nu voor de juiste belichting? Onderstaand geef ik jou 10 tips!

Tip 1: Houd rekening met het tijdstip van de dag

Het tijdstip van de dag waarop je filmt is erg belangrijk voor het krijgen van de juiste belichting!  Als je een hele dag filmt in een ruimte waar veel daglicht binnenkomt, dan kan er in de montage een groot verschil zijn tussen de beelden van de ochtend en de beelden van later op de middag. Dit kan ervoor zorgen dat jouw beelden niet mooi op elkaar aansluiten. Ga dus voor jezelf na op welk tijdstip jij het beste kunt beginnen en eindigen!

Tip 2: Bepaal welke soort lichtbron je wilt gebruiken

Lichtbronnen voor een video kunnen erg divers zijn. Zo kun je gebruik maken van de zon, een opstelling maken waarbij de belichting uit het beeld is, of gebruik maken van de lichtbronnen in het decor, zoals een straatverlichting of een bureaulamp. Bekijk zelf even wat het mooiste is voor het overbrengen van jouw boodschap!

Tip 3: Let op hard licht of zacht licht

Voor jouw video of scène kun je een bepaalde intensiteit van licht kiezen. Zo heb je hard licht of zacht licht. Bij hard licht wordt het licht direct op het beeld gericht. Dit zorgt voor schaduw en contrast. Als jouw beelden buiten veel licht bevatten dan kan jij ervoor kiezen om binnen ook hard licht te gebruiken. Zo sluiten de shots beter op elkaar aan. Bij zacht licht wordt er gebruik gemaakt van indirect licht of licht met een filter om het licht diffuus te maken. Zacht licht zorgt ervoor dat beelden meer in elkaar oplopen, vanwege het diffuse beeld.

Tip 4: Kies de richting van de belichting

Als jij je soort belichting hebt gekozen is het ook nog van belang dat je de richting kiest. Zo kun je het beeld frontaal, van opzij, van boven, van onder en van achteren belichten. Zorg er wel voor dat dit constant gebeurt. Het is erg vervelend kijken als de richting van de lichtbron telkens verandert.

Tip 5: Maak gebruik van kleur

De aan- of afwezigheid van kleur beïnvloedt de sfeer en het begrip van het verhaal. Er zijn verschillende lampen die je kunt gebruiken om kleur toe te passen op beeld. Als eerste heb je HMI-lampen. Dit zijn lampen met een vrij hoge kleurtemperatuur, wat voor blauw licht zorgt. Verder heb je nog gloeilampen die meer gelig licht afgeven, vanwege de lage kleurtemperatuur. Door de belichting te veranderen kun je dus de kleuren en de textuur van het beeld beïnvloeden. Denk dus goed na hoe en wat voor belichting je wilt gebruiken!

Tip 6: Belichting inzetten om meer dimensie te creëren

Belichting kan ervoor zorgen dat jij meer dimensie aan jouw beeld brengt. Zo kunnen verschillende belichtingen ervoor zorgen dat je een ander beeld creëert van dezelfde werkelijkheid. Schaduw, door middel van zijdelingse belichting, geeft bijvoorbeeld veel diepte weer op het beeld! Kijk dus goed waar jij de nadruk op wilt leggen!

Tip 7: Let op de invloed van de ISO-waarde

De ISO-waarde geeft de lichtgevoeligheid van de sensor aan. Met deze waarde kun je dus de lichtgevoeligheid regelen. Een hogere ISO-waarde zorgt voor meer licht in het beeld, maar heeft ook een groot nadeel. Door een té hoge ISO-waarde kan er veel ruis op je beeld ontstaan. Door ruis kunnen er veel details verloren. Let dus goed op hoe hoog je de ISO-waarde zet!

Tip 8: Maak lange shots

Een belangrijke tip is dat jouw shots lang genoeg moeten zijn. Je kan beter een paar seconden langer filmen. Dit voorkomt shots die bewogen, overbelicht of te kort zijn. Zo heb je tijdens het monteren genoeg beeld en kun je het beste deel van de shot kiezen!

Tip 9: Zorg dat de diafragma en sluitertijd goed zijn ingesteld

Diafragma is de grootte van de lensopening die het licht doorlaat naar de sensor. Als de lens groter is, dan valt er meer licht op de sensor. Het diafragma bepaalt ook de scherptediepte. De sluitertijd is de lengte van de tijd waarin het licht op de sensor valt. Hoe langer het licht op de sensor valt, hoe lichter je shot wordt. Belangrijk is dus dat het diafragma en de sluitertijd goed ingesteld staan voordat je gaat opnemen!

Tip 10: Voorkom tegenlicht of zet het juist in!

Valt er veel licht op de sensor? Dan kan dat zorgen voor overbelichting! Bij veel camera’s wordt het diafragma automatisch kleiner en komt er minder licht binnen. Dit voorkomt overbelichting. Wees altijd alert of dit goed gebeurt! Tegenlicht heeft ook een voordeel: Door het juist inzetten van tegenlicht kunnen er silhouetten ontstaan. Een silhouet komt overeen met een schaduw, maar dan zonder vervorming van het beeld. Je ziet geen details, maar alleen de omtrek is duidelijk.

Ik hoop dat deze tips jou helpen om nog meer uit de kwaliteit van jouw video’s te halen. Heb jij nog geen professionele camera en/of een camera waar jij blij mee bent? Lees dan snel nog even het artikel dat gaat over welke camera het beste bij jou past! Alleen door middel van een goede camera kun jij zorgen voor de perfecte foto’s en video’s. Succes!

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.