fbpx

Wil je graag beginnen met filmen maar weet je niet welke camera het beste bij jou past? Er zijn verschillende soorten camera’s, zoals: Action camera’s, Cam corders, Compact camera’s, Systeem camera’s, Polaroid camera’s en Spiegelreflex camera’s. Kom snel te weten welk type camera het beste bij jou past!

Camcorder

camcorder

De camcorder is een combinatie tussen een videocamera en een videorecorder. De camera is zowel geschikt voor de beginner, als de professional. Hij is makkelijk om in de hand te nemen, wat zorgt voor stabielere beelden! Verder kun je met een camcorder tijdens het filmen goed inzoomen, zonder beeldkwaliteit te verliezen. Ook heeft het een uitklapbaar scherm zodat je goed kunt zien wat je filmt. Een erg praktische camera dus!

Action camera (ook wel de sport camera)

Actioncam

Een action camera is een speciale versie van de camcorder en is geschikt voor het vastleggen van sport- en actiemomenten. De camera is namelijk bestand tegen extreme omstandigheden en is bij de meeste types waterdicht. Verder is de camera erg geschikt voor het filmen van de onderwaterwereld. Het heeft een stevige behuizing en is makkelijk mee te nemen! Ook kan de camera makkelijk worden bevestigd op bijvoorbeeld je helm tijdens het skiën of op je fiets om een mooie afdaling te filmen. Action camera’s zijn tegenwoordig ook voorzien van gps. Er bestaat ook een action camera speciaal gemaakt voor het gebruik in de auto, ook wel een dashcam genoemd.

Spiegelreflex camera

Spiegelreflexcamera

Een spiegelreflex camera, ook wel DSLR – ‘Digital Single Lens Reflex’, is vooral geschikt voor de gevorderde foto- of videograaf. Een spiegelreflex camera is duurder, groter en dus zwaarder. Waarom zou je dan eigenlijk een spiegelreflex camera kopen? De eerste reden is dat de camera de mogelijkheid heeft om objectieven te wisselen. Dit zorgt ervoor dat je diverse soorten foto’s kunt maken! Zo kun je prachtige portretfoto’s, nachtfoto’s of sportfoto’s maken. Verder gaat bij de spiegelreflex camera het beeld zonder vertraging door de lens. Zo zie je via het gedeelte waar je doorheen kijkt, het daadwerkelijke beeld en kun je gemakkelijk het juiste moment vastleggen! Ook stelt de camera makkelijk en snel scherp en kun je handmatig de instellingen wijzigen. Dit allemaal zorgt ervoor dat jij snel de gewenste foto krijgt en nooit de juiste foto mist!

Compact camera

compactcamera

Daarnaast heb je nog de compact camera, ook wel een point-and-shootcamera genoemd! Deze camera bevat voorgeprogrammeerde instellingen en is dus makkelijk te bedienen. Dit maakt de camera erg geschikt voor de beginner. Ook is de camera gebruiksvriendelijk. Zo is die niet zwaar en dus gemakkelijk overal mee naar toe te nemen. Er is alleen geen mogelijkheid om van objectief te wisselen, maar de lens heeft wel een optische zoom. Een optische zoom zorgt ervoor dat jij geen kwaliteitsverlies hebt!

Systeem camera

De systeem camera, DSLM – Digital Single Lens Mirrorless, is geschikt voor zowel de beginner als de gevorderde fotograaf. De systeem camera is een uitbreiding van de compact camera. Het verschil met de compact camera zit hem in de lens. Waar je bij de compact camera geen mogelijkheid hebt om van objectief te wisselen, kun je bij een systeem camera verschillende objectieven gebruiken! Het verschil met de spiegelreflex camera is dat de systeem camera geen spiegelsysteem bevat, waardoor je niet het daadwerkelijke beeld ziet maar een kleiner scherm. Door het ontbreken van de spiegel is de camera wel veel compacter dan de spiegelreflex camera. Net zoals de spiegelreflex camera kun je de instellingen handmatig wijzigen of de camera het werk laten doen in een automatische stand.

Zoek jij een camera waar je de lens kan verwisselen, die niet zo zwaar is en waar je zelf de instelling kan aanpassen? Dan is een systeem camera echt wat voor jou!

Polaroid camera

Polaroid camera

Waarom een polaroid camera? De polaroid camera is de laatste jaren weer erg populair geworden. Met deze camera kun je prachtig niet-bewegende onderwerpen fotograferen en worden ze direct voor je uitgeprint! De camera is erg licht en dus erg makkelijk mee te nemen.

De eerste paar seconden na het schieten van de foto is er nog niets te zien, maar langzaam verschijnt de foto op het plaatje. Met een polaroid camera kun je makkelijk een leuke herinnering delen, cadeau doen of gebruiken ter decoratie!

Heb je na het lezen van deze blog een beter beeld welke camera het beste bij jou past? Ik hoop in ieder geval van wel! Als je van plan bent een dure camera te kopen, is het misschien goed om de volgende punten ook in je beslissing mee te nemen. Succes!

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.