fbpx

De documentaire The Positive Chain of Change gaat over hoe jij bij kunt dragen aan een positieve verandering in de kledingindustrie. Een enorm inspirerende documentaire!

“De kledingindustrie is één van de meest vervuilende en mensonterende systemen ter wereld. Het systeem is gebaseerd op een oud en competitief model, waarbij geld belangrijker is dan liefde. Ook in Nederland zamelen we zo’n 238 miljoen kilo textielafval in, een groot deel daarvan bestaat uit goedkope wegwerpkleding, ook wel ‘Fast Fashion’ genoemd. Deze goedkope wegwerpkleding is nauwelijks geschikt voor recycling en eindigt meestal in de verbrandingsoven en dan nog te bedenken dat de hoeveelheid textiel alleen nog maar zal toenemen met zo’n 60%! Het is belangrijk dat mensen meer voorlichting krijgen over dit onderwerp en realiseren dat zo ook iets kunnen doen aan dit probleem”, aldus Chanel Trapman (Voordekunst, z.d.).

Mijn mening over de documentaire

Technisch gezien vind ik de film goed in elkaar gezet. Het loopt lekker vlot, de afwisseling van de zoektocht van de hoofdpersoon en de interviews is erg onderhoudend, de beeldvorm spreekt mij aan en ik word als kijker erg betrokken bij de film. Dit alles zorgt ervoor dat het onderwerp nog meer bij mij binnenkomt!

Het is een documentaire die mij erg heeft geraakt. De kledingindustrie is een enorme winstgevende industrie, maar ook één die vervuild en mensonwaardig is. Ik werd erg verdrietig bij het kijken naar deze documentaire. Ik kon de laatste 10 minuten ook niet meer kijken. Het onderwerp raakt me diep. Een T-Shirt dat wij bij een van de Fast Fashion ketens voor €3,00 kunnen kopen, zou eigenlijk minimaal het dubbele moeten kosten. En dat geld zou op een eerlijke manier verdeeld moeten worden over de gehele keten. In de documentaire laat Chanel Trapman zien dat elke stem telt en je wel degelijk invloed kunt uitoefenen. Ook als consument!

The Positive Chain of Change, een hele mooie documentaire over een heel belangrijk maatschappelijk onderwerp.

Ik geef eerlijk toe, ik ga niet vrijuit. Zeer zeker niet, maar ik probeer wel heel bewust en weloverwogen mijn kleding verantwoord in te kopen. Zo bezit ik een aantal duurzame en organische geproduceerde kledingstukken en snuffel ik vaak rond in kringloopwinkels op zoek naar mooie kledingstukken. Zo probeer ik bij te dragen aan een kledingindustrie die anders in elkaar zit en die liefde geeft aan mensen in plaats van alles van hen afneemt.

Ben je op zoek naar nog meer kijktips binnen dit onderwerp? Dan raad ik je de documentaire ‘The True Cost’ en het programma ‘Genaaid’ op NPO ook aan!

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.