fbpx

Vaak maken mensen tijdens het filmen gebruik van maar één lichtbron. De belichting wordt dan meestal tegenover de persoon gezet. Dit hoeft niet erg te zijn, maar kan wel voor weinig diepte zorgen. Om een persoon/object nog mooier op beeld te brengen kun jij voor een driepuntsbelichting kiezen! In deze blog leg ik jou uit wat een driepuntsbelichting is en hoe jij er gebruik van kunt maken.

De driepuntsbelichting

Een driepuntsbelichting is een belichtingstechniek met een opstelling van drie lichtbronnen: key light, fill light en backlight. Door het gebruik van deze lichtbronnen kan er meer diepte op beeld gecreëerd worden. In de volgende alinea’s lees je meer over de drie verschillende lichtbronnen.

1. Key light

Key light is de sterkste lichtbron van de driepuntsbelichting. Het wordt daarom ook wel het hoofdlicht genoemd en plaatst men vaak in een hoek van 30°-45° ten opzichte van de camera. Het voordeel van deze manier van belichten is dat je een modellerend effect krijgt. Op deze manier wordt het onderwerp goed op beeld vormgegeven.
Let op: hoe dichter het hoofdlicht bij de camera komt, hoe meer het modellerend effect van licht zal afnemen.

2. Fill light

Fill light wordt ook wel het invullicht genoemd en wordt bij een driepuntsbelichting aan de andere kant van het key light geplaatst. Op die manier worden schaduwen, die ontstaan door de sterke lichtinval van het hoofdlicht, verminderd. Het fill light mag de sterkte van het key light niet overtreffen, anders kun je de contrasten op beeld niet vermijden. Als er sprake is van een groot contrast in intensiteit tussen key light en fill light, spreken we van low key. Bij een gering contrast spreken we van high key. Bepaal dus goed de sterkte van het hoofdlicht!

3. Backlight

Als laatste heb je nog het backlight. Bij backlight maak je gebruik van belichting aan de boven-en achterzijde van het object. Backlight accentueert een persoon op beeld en zorgt ervoor dat iemand niet wegvalt door de achterwand. Backlight heeft hard licht, wat betekent dat het licht direct op het beeld wordt gericht. Dit zorgt voor schaduw en contrast, waardoor er meer diepte wordt gecreëerd. De intensiteit van backlight wordt vaak ingesteld op ongeveer de helft van de sterkte van het key light. Het key light blijft namelijk altijd nog de sterkste lichtbron!


Film op het juiste tijdstip van de dag en denk na over de lichtbron die je wilt gebruiken, om het maximale uit het filmen te halen! 
Heb je nog meer vragen over het mooi belichten van een persoon/object? Lees dan ook eens mijn andere blog waar alles instaat over hoe jij zorgt voor de juiste belichting op beeld!

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.