fbpx

Je ziet een Dutch Angle wel vaker in video’s of op foto’s voorbijkomen. Het is een techniek die sinds de jaren twintig bestaat en sinds de jaren negentig weer in opleving is in actiefilms. Alleen wat is nou eigenlijk een Dutch Angle en wat heb jij eraan? Lees deze blog en kom te weten wat een Dutch Angle is en hoe jij het in kunt zetten!

Wat is een Dutch Angle?

Een Dutch Angle, ook wel ‘canted angle’ of ‘Dutch tilt’ genoemd, is een filmtechniek waarbij je de camera niet recht maar schuin houdt. Dit heeft als gevolg dat de horizon niet horizontaal, maar schuin loopt. De horizon loopt dus niet recht, maar waarom zou je dat nu doen?

Door de camera in een bepaalde hoek te houden kan er meer drama op beeld ontstaan. Verder kan er zo humor op beeld worden toegevoegd en kan het ervoor zorgen dat het onderwerp of object geheel in het kader past.

Hoe maak je een Dutch Angle?

Toch het allerbelangrijkste is het antwoord op de vraag: Hoe maak je een Dutch Angle? Om een goede Dutch Angle te maken is het makkelijker om je op de diagonale lijnen te richten, in plaats van de rechte lijnen op beeld. Door je te richten op de diagonale lijnen creëer je meer drama aan het beeld. Kantel dus je camera naar links of rechts en maak een shot.

Verder kun je bij de montage van het bewegend beeld Dutch Angles ook goed afwisselen. Zo worden regelmatig de Angles van rechts naar links afgewisseld. Dit zorgt voor nog meer drama op beeld door het gevoel van verwarring bij de kijker.

Voordelen van het toepassen van een Dutch Angle

Een Dutch Angle veroorzaakt vaak een wat ongemakkelijker gevoel bij de kijker. Er ontstaat een soort gevoel van desoriëntatie en verwarring, waardoor het meer emotie kan toevoegen aan de video. Ook kan het voor meer drama of humor zorgen. Verder kan er door het gebruik van deze techniek een duidelijk hoogteverschil tussen bijvoorbeeld een kind en volwassene op beeld worden gebracht, waardoor jij machtposities beter op beeld kan brengen. Dit allemaal kan ervoor zorgen dat een shot, een video nog leuker of spannender maakt.

Belangrijk om in je achterhoofd te houden is dat je goed moet kijken naar het licht. Bij het maken van een Dutch Angle kantel je de camera en dit kan effect hebben op de lichtinval.  Lees daarom ook vooral mijn blog: De juiste belichting bepalen, hoe doe je dat?

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.