fbpx

Een video maken met je fotocamera. Kan dat? Jazeker! Een functie die door veel fotografen nog niet wordt gebruikt, maar wat zeker de moeite waard is.

Tegenwoordig beschikken vrijwel alle professionele fotocamera’s over een videofunctie. Hiermee kun je gemakkelijk videorapportages maken van bijvoorbeeld een bruiloft of muziekclips filmen. De kwaliteit van beelden zijn heel goed, maar waarom gebruiken veel fotografen deze functie toch niet?

Waarom filmen met je fotocamera?

Waarom is een goede vraag. Je hoeft de videofunctie op je camera natuurlijk niet persé te gebruiken als je dat niet wil, maar soms geeft het een extra dimensie. In een beeld, een foto, is het soms erg lastig om je gehele verhaal te vertellen en is dit gemakkelijker in een bewegend beeld. Daarnaast is het ook gewoon leuk om op een andere manier bezig te zijn met beeld. Wanneer je wat betreft inspiratie vastloopt kan filmen in plaats van fotografen soms een flinke inspiratie boost geven.

Je camera instellen

Voordat je aan de slag gaan met je fotocamera is het belangrijk dat je de camera goed instelt. Vaak is het mogelijk om verschillende bestandsformaten in te stellen. Ook kun je hier vaak de framerate aanpassen. Je framerate geeft aan hoeveel beelden er door je camera per seconde worden vastgelegd. Standaard is dit meestal 25 frames per seconde.

Wat betreft de belichting tijdens het filmen, dit werkt hetzelfde als voor foto’s. Stel je ISO, sluitertijd en diafragma hetzelfde in als dat je op dat moment een foto zou gaan maken. Je belichtingsinstellingen hebben hetzelfde effect op je videobeelden.

En nu aan de slag!

Hoe je je video wilt gaan invullen is net als bij fotografie jouw creatieve keuze. Er zijn wel een aantal ‘regels’ die je houvast kunnen geven als je niet weet waar je moet starten. Wat betreft de compositie van je beeld komt dit grotendeels overeen met de beste compositie voor fotografie. Denk bijvoorbeeld aan de regel van derden en de kijkrichting. Met de kijkrichting bedoel ik dat de persoon het kader inkijkt in plaats van wegkijkt. Daarnaast is afwisseling in shots erg belangrijk. Je neemt een aantal close-up shots, een aantal medium shots en een aantal shots van veraf. De verschillende shots kunnen worden gecreëerd door in en uit te zoomen, je brandpunt te wijzigen of verschillende objectieven te gebruiken.

Tijdens het filmen is het van belang dat je de camera zo stil mogelijk houdt. In en uitzoomen doe je dus niet tijdens het filmen, maar pas als je een ander shot gaat opnemen. Zo voorkom je te veel beweging in je beeld wat een minder mooi resultaat kan opleveren.

Bewerken van je beelden

Nu komt het leukste gedeelte voor velen. Het in elkaar zetten van je beelden, deze bewerken en het eindresultaat zien ontstaan. Om een mooie en afwisselende video te maken, kun je het beste de verschillende opnames met elkaar combineren. Dit noem je ook wel monteren. Om te kunnen monteren heb je speciale software nodig. Dit hoeft gelukkig niet ingewikkeld te zijn, er bestaan namelijk genoeg eenvoudige programma’s waar je gemakkelijk je video mee bewerkt en monteert.

Ik wens je heel veel succes met het filmen van jouw video met je fotocamera. aan meer informatie en/of tips? Ik help je graag en neem gerust contact met mij op!

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.