fbpx

Filmmuziek is het afspelen van muziek tijdens een film. Films worden tegenwoordig nauwelijks meer zonder muziek afgespeeld. Maar waarom is muziek nu eigenlijk niet meer weg te denken? In deze blog lees je de soorten geluiden in films die er zijn én de 5 functies van filmmuziek.

 

Er zijn 2 soorten geluiden in films

Voordat de functies van muziek worden uitgelegd, is het handig om te weten welke twee soorten geluiden er zijn. Allereerst heb je achtergrondgeluid, ook wel ‘diegesic music’ genoemd. Dit is geluid die alleen de kijker kan horen en niet de personages in de film. Als tweede heb je ‘non-diegesic music’. Dit geluid dient ter verduidelijking van het beeld, bijvoorbeeld het dicht horen slaan van een deur of muziek in de film waar de personages op dansen.

Functie 1: Het versterken van emoties door middel van muziek

Muziek in een film wordt vaak gebruikt om de emoties van de acteurs te versterken. Het beschrijft de emotionele staat van een personage. Zo weet je als kijker precies hoe de acteur zich voelt en kun jij je beter inleven. Bij een vrolijke personage met vrolijke muziek, wordt deze emotie versterkt. Als er droevige muziek wordt gedraaid, dan weet de kijker dat het personage treurig is. Het kan drama begeleiden, illustreren, versterken of sturen. Vaak is dit in de vorm van ‘diegesic music’.

Functie 2: Muziek roept een bepaalde sfeer op

Naast het versterken van emoties kan muziek een bepaalde sfeer oproepen. Zo kan muziek namelijk ingezet worden als er iets spannends gebeurt of gaat gebeuren. Spannende muziek benadrukt dan het moment en het verhaal. Dit zorgt ervoor dat de kijker helemaal in het verhaal zit en betrokken is.

Functie 3: Herkenning oproepen  

Sommige producers laten dezelfde geluiden telkens terugkomen bij een filmreeks, bijvoorbeeld door middel van diegesic music. Dit zorgt voor herkenning bij de kijker. De kijker herkent zo sneller bij welke filmreeks de film hoort en weet zo welke achtergrondkennis nodig is van de vorige films. Dit heeft als gevolg dat het verhaal beter begrepen wordt. Ook kunnen er geluiden bij bepaalde personen of dieren worden gebruikt zodat deze beter herkend worden.

Functie 4: Muziek kan de kijker dwingen

Muziek wordt dus vaak ingezet om emoties en beelden te versterken, maar muziek dwingt de kijker ook om een bepaalde kant op te kijken. Zo kan de bel gaan en wordt er direct naar de deur gekeken. Op die manier kan de kijker ook juist op het verkeerde been worden gezet, met als gevolg dat de kijker de rest van de film erg alert is.

Functie 5: Muziek creëert continuïteit

In een film is het belangrijk dat een kijker een gevoel van continuïteit heeft. Muziek kan hierbij helpen. Muziek kan er namelijk voor zorgen dat de continuïteit blijft bestaan wanneer het beeld verandert. Als de muziek doorloopt dan zou er een gevoel van continuïteit blijven bestaan, ook al is het beeld anders geworden.

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.