fbpx

Wanneer je niet of nauwelijks bekend bent met de functies en het gebruik van een videocamera kan dit knap ingewikkeld lijken. Zoveel functies en knoppen waarvan je soms niet weet waarvoor ze zijn. Het weer wordt op het moment weer mooier en het is nu dus het juiste moment om jouw nieuwe videocamera uit te gaan proberen of je huidige camera te herontdekken. Om jou goed op weg te helpen beschrijf ik voor jou de belangrijkste functies van een videocamera!

Diafragma

Zodra je op de locatie bent waar je wilt gaan filmen is het van belang dat je je diafragma juist instelt. Met je diafragma bepaal je hoeveel licht er door de lens in de camera valt. Dit wordt bepaald door de grootte van de lensopening, net zoals het menselijk oog werkt. Het diafragma wordt aangegeven aan de hand van F-waarden van F1.6 tot F11. Hoe lager de diafragmawaarde, hoe groter de lensopening en dus hoe meer licht er wordt gevangen.

Scherpte-diepte

Bij het bepalen van je F-waarde oftewel je diafragmawaarde is het van belang ook rekening te houden met de scherpte-diepte verhouding van het beeld. Met de scherpte-diepte bepaal je welke voorwerpen of personen er binnen een bepaalde afstand scherp in beeld mogen komen. Als je alleen 1 persoon in beeld scherp wilt hebben, kies je voor een lage diafragmawaarde. Hoe hoger de diafragmawaarde, hoe meer de scherpte-diepte verhouding toeneemt.

Scherpstellen

Het scherpstellen van een object of persoon in beeld kan op twee manieren: handmatig of automatisch. Het automatisch scherpstellen is handig wanneer er meerdere personen of objecten scherp in beeld moeten. Handmatig scherpstellen is bedoeld voor situaties waarin een specifiek object of persoon scherp moet worden gesteld. Handmatig scherpstellen kan aan de hand van de focusring. Het beste kun je bij een persoon volledig inzoomen op de ogen, dan scherpstellen en vervolgens weer uitzoomen. Door gebruik te maken van autofocus blijft de camera gefocust op dat object of die persoon en zal een onverwachte beweging beter worden vastgelegd.

Sluitertijd

Met de sluitertijd bepaal je hoe lang je beeld wordt belicht. Bij een waarde van 1/50 betekent dat ieder beeld één vijftigste seconde wordt belicht. Hoe scherper je een beweging wil vastleggen hoe hoger je de sluitertijd moet instellen. Hoe hoger de sluitertijd is hoe langer de lens openblijft en dus gevoeliger is voor beweging van de camera. Het is dus belangrijk dat wanneer je vanuit de hand filmt of fotografeert je de sluitertijd niet hoger zet dan 1/60.

Witbalans

Een videocamera heeft soms moeite met het detecteren van kleuren. Als mens kunnen wij in het donker nog bepalen of iemands broek wit of rood is. Bij een camera werkt dit anders, het heeft immers geen hersenen, en zult je dus moeten corrigeren. Elk licht heeft zijn eigen kleurtemperatuur, deze wordt uitgedrukt in Kelvin. Als een bepaalde kleurtemperatuur overheersend is zal het beeld deze kleur overnemen. Om te zorgen dat het getoond wordt zoals wij met onze ogen waarnemen is het instellen van je witbalans belangrijk.

Hoe stel je de witbalans juist in? Om je witbalans juist in te stellen heb je een wit vel papier nodig. De persoon die je gaat filmen moet deze even vasthouden en jij gaat op de positie staan vanaf waar je gaat filmen. Vervolgens zoom je in op het witte papier en klik je op de witbalansknop om de camera te ‘witten’. De camera weet nu wat wit in het beeld is en zo worden de andere kleuren automatisch goed weergegeven. Verandert de lichtsituatie? Stel de witbalans dan opnieuw in.

Op zoek naar een passende locatie om te filmen? Lees ook: 10 x de mooiste plekken in Nederland om te filmen!

Ik wens je heel veel succes met het instellen en ontdekken van jouw videocamera! Wil je nog meer tips ontvangen? Neem dan gerust contact met mij op!

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.