Goede videopitch

5 x tips voor een goede videopitch!

Altijd al lastig gevonden om de vraag: “vertel eens wat over jezelf” kort maar krachtig te beantwoorden? Je ziet nog vaak dat mensen te gedetailleerd willen vertellen en het publiek al lang afhaakt. Wil je dit voorkomen? Dan is een videopitch dé oplossing! Maar hoe maak je nu een goede videopitch, ook wel pitch film, die bij de doelgroep blijft hangen? Ik geef je 5 gratis tips:

Tip 1: Inhoud bepalen

Begin bij het bepalen van de juiste inhoudelijke structuur. Begin met een pakkende en krachtige opening. Dit kun je doen door een vraag te stellen om zo de aandacht te trekken, of door in te haken op hetgeen de organisatie naar op zoek is. Daarna komt het middenstuk en vertel je wie je bent en waarom de organisatie jou nodig heeft om het probleem op te lossen en verder te groeien. Sluit je videopitch af met een ‘call to action’. Hierbij vertel je wat jij aan een bedrijf te bieden hebt, en waarom ze echt niet zonder jou kunnen! Let er wel op dat dit spontaan overkomt!

Tip 2: Houd het persoonlijk

Erg belangrijk bij een pitch film is dat je het persoonlijk houdt! Lees niet je cv voor, maar vertel wat jij kunt betekenen voor de kijker. Deel waar jij goed in bent en waar jij jou in kan onderscheiden. Zorg dat je opvalt! Door middel van een pitch film kun jij je motivatie, gedrevenheid en capaciteiten laten zien. En laat vooral ook jouw persoonlijkheid stralen!

Tip 3: Wees spontaan

Een veelvoorkomende fout is als het overkomt dat je de tekst te goed uit je hoofd hebt geleerd. De tekst lijkt dan teveel ingestudeerd en komt dan niet meer spontaan over. Een tip is om van tevoren in steekwoorden op te schrijven wat je wilt zeggen, zo voorkom je dat je onnatuurlijk overkomt! Ook is het aan te raden om met een bekende te oefenen en te vragen naar zijn of haar eerlijke mening. Op die manier kun je kijken of je pitch goed overkomt en kun je waar nodig dingen wijzigen.

Tip 4: Let op je houding

Erg belangrijk is dat jouw verhaal klopt met je lichaamshouding. Gebruik je handen om iets te benadrukken, maar niet bij ieder woord dat je zegt! Wees je ervan bewust dat de camera dingen uitvergroot. Sta je er ongemakkelijk bij en geloof je er niet in wat je zegt? Dan is dat goed te zien aan je houding en dus op beeld! Ga rechtop staan en praat op een rustige en duidelijk manier!

Tip 5: Vergeet de camera

Wat jouw videopitch echt goed kan maken is als je de camera vergeet. Vergeet dat je pitch opgenomen wordt! Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik kan je daarbij helpen. Het is mijn kracht om een opname zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. We gaan in gesprek waardoor jij je op je gemak voelt. Op die manier kun jij je pitch zo natuurlijk en helder mogelijk aan mij en de camera vertellen. Dit komt het meest geloofwaardig over op beeld!

Een videopitch kent veel voordelen, het is dé manier om jezelf te onderscheiden!