fbpx

Je hebt net een nieuwe camera gekocht of hebt deze al een tijdje en je wilt hier mee oefenen. Logisch ook! Je wilt namelijk ontdekken wat de camera kan, hoe hij in de hand ligt en hoe de knoppen en instellingen werken om een echte PRO te worden. Onderstaand geef ik je 10 tips ter inspiratie om meer uit jouw films en video’s te halen!

Tip 1: Kies een willekeurig onderwerp

Focus je op één specifiek onderwerp, bijvoorbeeld de tuin, de winkelstraat of het bos. Ook kun je een gebruiksvoorwerp kiezen en dat steeds meenemen naar een andere plek om te filmen.

Tip 2: Kies één bepaald thema

Denk aan het thema winter, silhouetten, de kleur geel of alles vanuit een bepaald perspectief. Bijvoorbeeld het kikvorsperspectief.

Tip 3. Kies één bepaalde plek uit

Ga bijvoorbeeld filmen in de achtertuin en maak opnames op verschillende tijden en dagen. Probeer steeds iets nieuws te ontdekken op die plek. Je kunt er ook voor kiezen om één bepaalde route vast te leggen, bijvoorbeeld de route van je huis naar je werk en andersom.

Tip 4: Kies voor een emotie

Leg iedere dag één moment vast waar je blij van wordt. Je kunt hierbij denken aan de zon die door het raam naar binnen schijnt of de kinderen die samen spelen. Probeer dit moment zo goed mogelijk vast te leggen.

Tip 5: Bekijk ook eens andere films

Natuurlijk wil je uiteindelijk gaan voor authenticiteit, maar door eerst te kijken naar andere video’s die jou aanspreken, kun jij er straks nog beter in worden. Ga dus op onderzoek uit. Wat vind jij een mooie video? Wat vind jij er zo goed aan? Waar krijg je kippenvel van? Wanneer klik je weg en waarom? Verzamel deze elementen en gebruik ze voor je ‘script’.
Dit gaat je hopelijk helpen om te bedenken wat jij kunt overbrengen op beeld!

Tip 6: Bedenk een verhaallijn

Een goede film heeft een begin, een midden en een eind. Probeer hierbij een verhaal te bedenken.

Tip 7: Zorg voor afwisselend beeld

Film niet continue vanuit dezelfde hoek, dit wordt saai. Think outside the box. Film een keer vanaf de grond of houd de camera wat hoger. Je kunt bijvoorbeeld ook een timelapse maken. Dit is een scène met een versnelde weergave van de werkelijkheid. Waarom gebruik maken van een timelapse? Het zorgt voor meer speelsheid en afwisseling.

Tip 8: Maak je filmpjes niet te lang

Mijn advies is om je filmpjes zo rond de 2 á 3 minuten te houden. Houd het op korte en boeiende filmpjes.

Tip 9: Twee seconden extra montagetijd

Houd altijd 2 seconden extra montagetijd aan bij je opnames. Laat dus aan het begin van je opname de camera al 2 seconden lopen en na de opname ook 2 seconden doorlopen. Zo heb je correctieruimte bij het monteren van je beelden.

Tip 10: Maak korte shots

Voor een snelle video zijn shots van 1 tot 2 seconden perfect. Voor een rustige video zijn shots van 4 tot 8 seconden goed. Maak dus niet al te lange shots. Dit scheelt veel werk achteraf.

Wat verder misschien nog leuk is, is om een muziekje aan je video toe te voegen. Hiermee zorg je voor nog meer effect. Ik wens je heel veel succes met je filmproject!

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.