fbpx

We weten allemaal dat de nieuwe AVG wet nog strenger is geworden. Maar hoe ga je hier nu mee om gekeken naar het portretrecht? Wat als jij een foto van een medewerker op jouw website wil plaatsen? Je moet dan goedkeuring vragen en vaak een overeenkomst portretrecht door die persoon laten ondertekenen!

Portretrecht, wat houdt het precies in?

Wanneer iemand duidelijk afgebeeld op een foto of film staat, heeft deze persoon rechten in verband met het portretrecht. Het gaat hierbij om de Auteurswet. Het kan ook zijn dat diegene van de achterkant is gefotografeerd. Als de persoon in kwestie herkenbaar is voor anderen, kan er al gesproken worden van het portretrecht!

Wanneer is er nu sprake van een overeenkomst portretrecht?

Wanneer jij een foto of video wil maken van bijvoorbeeld jouw medewerkers en/of klanten, en deze op jouw website of op social media wilt plaatsen, dan moet er eerst aan hen toestemming worden gevraagd. Zonder toestemming mogen deze foto’s en/of video’s officieel niet gepubliceerd worden!

Wat wordt er in zo’n overeenkomst vastgelegd?

In een overeenkomst portretrecht wordt zoal vastgesteld voor welke doeleinden de foto of film gebruikt zal (kunnen) worden, voor welke duur de toestemming geldt, of zijn/haar naam zal worden vermeldt en of de persoon in kwestie recht heeft op een vergoeding.

Mag ik nu geen mensen in een openbare ruimte filmen?

Je mag zeker wel mensen in een openbare ruimte filmen, maar als iemand te duidelijk zichtbaar is en die persoon dat als vervelend ervaart, kan hij/zij een bezwaar maken. Hoe je dit kunt voorkomen? Heel simpel, vraag toestemming! Vaak wordt er bij bijvoorbeeld een evenement al op de uitnodiging/ticket of in de algemene voorwaarden aangegeven dat er beelden van de bezoeker gemaakt kunnen worden.

Als een persoon overduidelijk in beeld staat en dit als niet prettig ervaart, kan hij/zij een publicatie alsnog verbieden. Als het onschuldige portretten zijn, waarbij één persoon niet overduidelijk in beeld wordt gebracht, is er al snel niks aan de hand!

Oké, dus ik moet iedereen om toestemming vragen?

Dat ligt eraan waar je gaat filmen. Als jij in een openbare ruimte gaat filmen, bijvoorbeeld een plein vol met mensen, hoeft dit vaak niet. Tenzij één iemand duidelijk in beeld wordt gebracht.

Een tip: laat duidelijk zien dat je aan het filmen bent. Zo is men ervan op de hoogte, en zullen ze vanzelf wel uitwijken of aangeven niet in beeld te willen.

Voorbeeld overeenkomst portretrecht

Onderstaand een voorbeeld van een overeenkomst die ondertekend kan worden.

De ondergetekende

  1. …………………[naam], gevestigd te …………….[postcode en plaats], aan de ………….[adres], (hierna: ‘werkgever’).
  2. ………………….[naam], wonende te ………….[adres], aan de …………..[adres], (hierna: ‘medewerker’.

Nemen in aanmerking dat

A. Op verzoek van de werkgever is de medewerker gefotografeerd en/of gefilmd door ………………[naam/bedrijfsnaam of naam van de fotograaf] (hierna de ‘maker’).

B. In deze overeenkomst worden de afspraken vastgelegd die de werkgever en de medewerker hebben gemaakt, aan de hand van het beeldmateriaal dat van de maker gebruikt zal worden.

C. Afspraak……………

D. Afspraak……………

E. Afspraak……………

F. Afspraak……………


Maak uit bovenstaande tekst zelf de afweging of het wel of niet nodig is. Als je twijfelt, doe het dan wel. Op deze manier kun je problemen en veel gedoe voorkomen! Het is vaak maar een kleine moeite om toestemming te vragen, en men kan dat vaak alleen maar waarderen!

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.