Kies je Shot

Hoe bepaal je de inhoud van je shot? Welke elementen laat je zien en welke juist niet? Een van de meest gemaakte fouten die regisseurs maken, is het creëren van een compositie die de betekenis van het verhaal niet onderbouwt. Wil je een goede en effectieve Storyteller worden? Dan is het belangrijk dat je een duidelijke visie van je verhaal hebt. Zorg ervoor dat je helder voor ogen hebt, wat je wilt vertellen en welke verhalende elementen je hiervoor in dient te zetten, zodat de kijker de kern van je boodschap begrijpt. Wat is de kern van je verhaal? Waar gaat je verhaal nu écht over? Wat wil je dat dat ene shot laat zien, oftewel vertelt?

Vaak doe je dit al zonder er bewust over na te denken. Denk er maar eens aan als je aan je vrienden en vriendinnen vertelt hoe je date is verlopen. In dit voorbeeld zal je je ook beperken tot de voor jou belangrijke informatie: hoe ziet hij/zij eruit, wat hebben jullie gedaan, wat hebben jullie tegen elkaar gezegd en of gaan jullie elkaar weer ontmoeten? Je vertelt niet hoe je die dag wakker werd, uit je bed rolde en naarstig op zoek ging naar een kop koffie. Bepaalde details zul je weglaten, enkel en alleen deze niets toevoegen aan hoe de date is verlopen.

Vergelijk het maken van een shot met het vertellen van één element uit je verhaal. Het publiek zal bij ieder element, dat is opgenomen in je shot, bedenken dat het direct gerelateerd is aan je verhaal en dat het noodzakelijk aanwezig is om het verhaal, waar ze naar kijken, te kunnen begrijpen. De plaatsing, de grootte en de zichtbaarheid van ieder element in het shot draagt bij aan hoe het publiek het belang van het element tot het verhaal ervaart. Een voorbeeld: een shot gemaakt vanuit vogelperspectief wordt vaak gebruikt om te laten zien dat een persoon in de film weinig zelfvertrouwen heeft, zi­­­­­­­­ch verslagen voelt of psychisch kwetsbaar is. Dit is de gebruikelijke betekenis van een dergelijk shot, maar je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat je publiek deze betekenis automatisch aan dit shot toekent, tenzij de context waarbinnen dit shot is geplaatst deze betekenis ondersteunt.

Welke visuele strategie je ook kiest, zorg ervoor dat je het consequent in je gehele film doorvoert, zodat je publiek de beoogde betekenis binnen de context die je hebt gecreëerd, kan begrijpen.

Ieder shot telt!

Shot