fbpx

Vaak krijg ik de vraag van mensen in mijn omgeving waar ze nu op moeten letten bij het kopen van een nieuwe camera? Ze geven aan nog met hun telefoon te filmen, maar toch net iets serieuzer aan de slag te willen gaan. Ben jij toe aan een goede videocamera, maar weet je niet waar je op moet letten? In deze blog lees je dé tien tips die je helpen bij het vinden van jouw videocamera!

Tip 1: Bedenk goed waar jij jouw nieuwe camera voor wilt gebruiken!

Ga je familiedingen vastleggen zoals vakanties, jubilea of verjaardagen die je lekker thuis samen terug kunt kijken, of wil je met jouw films de hele wereld over en ‘shinen’ in de bioscopen? Voor ieder doel is de ene camera meer of minder geschikt dan de ander. Het is daarom belangrijk om te weten voor welk doel je de camera gaat gebruiken!

Tip 2: Denk na over of je een beginner of expert in filmen bent.

Wil je graag meer leren op gebied van videografie of klik je liever op record zonder na te denken? De complexiteit kan vaak bepalen welk soort camera voor jou geschikt is. Ook is het belangrijk om te weten of je naast video’s ook nog mooie foto’s wilt maken. Dan moet je dit ook meenemen in je keuze!

Tip 3: Denk na over het budget dat je wilt investeren.

Wat is je budget? Bepaal vooraf goed wat je uit wilt geven aan je nieuwe camera. Dit is erg belangrijk om in je achterhoofd te houden als je gaat zoeken naar de juiste camera voor jou! Het budget is afhankelijk van wat je allemaal met je camera wilt doen en hoe vaak je de camera gaat gebruiken.

Tip 4: Zorg ervoor dat je camera je beste maatje wordt, hiermee bedoel ik dat die prettig in jouw handen ligt!

Jij moet het gevoel hebben dat de camera fijn is om vast te houden. Dat die misschien niet te zwaar is, dat de knoppen voor jou op een logische en bereikbare plek zitten en wat je van de indeling van het menu vindt. Soms is het lastig om dit aan de hand van een afbeelding op het internet te bepalen. Ik zou je daarom ook adviseren om gewoon eens naar de winkel te gaan en te profiteren van het advies dat ze jou daar geven! Ga bijvoorbeeld naar de mediamarkt en probeer daar de camera’s van verschillende merken uit, dan zie je vanzelf wat jij prettig vindt en waar jouw voorkeur ligt!

Tip 5: Let op het beeldkwaliteit en aantal pixels dat jij nodig hebt!

De meeste camera’s filmen tegenwoordig in full HD, dus 1920 x 1080 pixels. Sinds kort zijn er ook videocamera’s beschikbaar die filmen in 4K ultra HD, dat betekent een pixelverhouding 3840 x 2160. Deze beelden komen het best tot zijn recht als deze afgespeeld worden op een 4K televisie. In 4K foto’s maken levert een scherper beeld op! Alle content die je bekijkt zal met meer pixels worden weergegeven, dan in full HD. De keuze hierin is afhankelijk van het budget dat je te besteden hebt.

Tip 6: Denk na over welke beeldsensor je kiest.

Bij videocamera’s worden twee soorten beeldsensoren toegepast: CCD (de charge coupled device) en CMOS (complementary metal oxide semiconductor). Over het algemeen bieden grotere beeldchips een betere beeldkwaliteit. Veel camera’s zijn tegenwoordig uitgerust met 3 CCD’s, voor elke basiskleur één, namelijk: rood, groen en blauw. Het voordeel hiervan is dat kleuren realistischer overkomen. Alle camera’s passen een vorm van compressie toe om te voorkomen dat de opgeslagen bestanden veel te groot worden. Deze compressie wordt bepaald door de bitrate aangeduid met megabyte per seconde. Een hogere bitrate geeft een betere kwaliteit, maar ook grotere bestanden wat meer opslagruimte vraagt. Kijk bij een camera dus welke beeldsensor die bevat en wat dit voor de kwaliteit betekent!

Tip 7: Let op de beschikbaarheid van accessoires, ook tweedehands.

Een aantal merken zoals Canon en Nikon hebben vaak een ruimer assortiment aan objectieven, flitsers, battery grips, afstandsbedieningen en noem maar op. De kans dat je via marktplaats een passend accessoir tegen een aantrekkelijk bedrag kunt kopen is hierbij heel groot. Kijk dus bij het aanschaffen van een camera wat het assortiment is en wat jij nodig hebt!

Tip 8: Bepaal vooraf welke opslagmedia jou het beste lijkt!

Camera’s worden tegenwoordig gemaakt met veel soorten opslagmedia, zoals: flashkaarten, SD kaarten en een harde schijf. Denk goed na welke opslagmedia jou het beste lijkt. Dit verschilt per persoon. Kun je de beelden eenvoudig overzetten naar je computer? Kun je de geheugenkaart makkelijk in en uit de camera halen? En past je kaart bijvoorbeeld in je laptop? Bepaal waar jouw voorkeur naar uit gaat!

Tip 9: Kijk naar de soorten onderdelen van de camera.

Een camera is opgedeeld uit diverse onderdelen en het objectief is daarvan één van de belangrijkste. De kwaliteit van de lens bepaalt in grote maten de kwaliteit van de beelden die je opneemt. Waar je goed op moet letten is de zoomfactor, de lichtgevoeligheid en de beeldstabilisatie. Bij het zoomen is alleen de optische zoomfactor van belang. Beeldstabilisatie is een uitkomst als je veel uit de hand gaat filmen en dus zonder statief filmt.

Tip 10: Denk na over meerdere kleine dingen, die super belangrijk zijn!

Zoals de grootte van het LCD scherm, de capaciteit van de accu en of je een externe microfoon kan aansluiten. Verdere vragen die je kunt stellen is of de camera ook foto’s kan maken en of het ook mogelijk is om onder matige omstandigheden te filmen. Als je meer ervaring hebt, dan wil je vast ook weten of je de witbalans kunt instellen en of de belichting handmatig aangepast kan worden. Ook het gewicht kun je meenemen in je keuze!

Kortom, denk na over wat jij met je camera allemaal wilt gaan doen, of je van plan bent echt professionele foto’s te gaan maken en wat de doorgroeimogelijkheden van het merk van de camera zijn.

Ik wens je heel veel succes bij het uitzoeken van een nieuwe camera!

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.