fbpx

Verwacht wordt dat video’s de overhand krijgen in 2020. Een korte video maken en posten in plaats van een foto is dé toekomst! Met een video heb je een nog betere herinnering van een bijzonder moment wat jij met de wereld wil delen. Nu kun je gewoon makkelijk op het knopje filmen drukken, maar ik heb een paar simpele tips die jou bij een goede video gaan helpen! 

1. Zorg voor gevarieerde shots

Kijk eens met de ogen van een filmmaker naar televisieprogramma’s en films: je ziet altijd een mix van ‘wijde’ shots (waarin het onderwerp klein is en er veel omgeving te zien is), medium shots (iets dichterbij) en close-ups (shots van heel dichtbij). Pas dit ook toe tijdens het filmen met je smartphone en film telkens vanaf verschillende afstanden.

2. Houd je telefoon altijd met twee handen vast

Klinkt heel logisch maar als jij een persoon of object volgt kan het beeld nog weleens gaan bewegen. Houd je telefoon dus echt met 2 handen vast zodat je goed grip hebt. Nog beter is je ellenbogen tegen je lichaam aan te houden, dit zorgt voor meer stabiliteit.

3. Film niet in een shot

Een hele belangrijke tip! Als jij een video maakt kies er dan niet voor om een lange video te maken. Maak echt losse shots en doe sommige scenes een paar keer overnieuw, zo kun je aan het eind de beste stukken eruit halen en de video monteren.

4. Film horizontaal

Veel mensen houden bij het filmen hun smartphone verticaal: dus net zoals bij het bellen en het scrollen door Instagram. Het is een logisch automatisme maar bij het filmen moet je dit toch echt andersom doen. Mits je van plan bent de video op een beeldscherm of tv af te spelen! De meeste actie in beeld is gewoonlijk op het horizontale vlak te vinden en niet verticaal. Je vangt dus veel meer van de omgeving met horizontaal filmen.

5. Vermijd de zoom

Een veelgemaakte misser bij filmen is het gebruik maken van de zoomoptie. Het lijkt misschien leuk om regelmatig in- en uit te zoomen, maar het levert voor de kijkers een heel onrustig beeld op. Hiernaast wordt het beeld er ook echt niet scherper op als jij in gaat zoomen. Wil jij een persoon of voorwerp van dichterbij filmen? Loop er dan rustig naartoe en vergeet de zoomfunctie.

6. Kijk goed naar je licht

Net als bij een gewone videocamera is genoeg licht bij het filmen met een mobiel belangrijk. Bij te weinig licht is al snel niet meer te zien wat er op de video staat. Maak daarom eerst een korte testopnameom te kijken of de belichting voldoende is. Een belangrijke verstoorder van een mooie video is tegenlicht. Het lijkt mooi om een video voor het silhouet effect tegen de zon in te schieten. Maar zo’n shot geeft vaak ongewenste effecten, zoals flitsen en verkleuringen in de video.

Veel plezier met het maken van jouw video!

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.