fbpx

Wil jij een video opnemen en verspreiden die de doelgroep raakt? Wissel dan af met verschillende cameraposities! Op deze manier houd je het interessant voor jouw doelgroep. Welke cameraposities jij mee kunt afwisselen leg ik je hieronder uit.

Openingsbeeld

Een openingsbeeld is het beeld waardoor de kijker zich kan oriënteren en weet waar de scene plaatsvindt. Een openingsbeeld is dan ook vaak een totaalshot omdat hiermee de gehele setting te zien is. Op deze manier weet de kijker goed waar en hoe de scene zich afspeelt.

Close up

Naast totaalbeelden is het natuurlijk van belang om verschillende onderwerpen aan het licht te brengen. Door iets of iemand close-up te filmen dwing je de kijker hiernaar te kijken. Je kunt hiermee een specifiek detail benadrukken, denk aan de handen of het gezicht van een persoon. Een close-up zorgt voor spanning in je scene. Het roept namelijk vragen op bij de kijker.

Hoogte van de camera

De hoogte van de camera heeft grote invloed op hoe de kijker de film beleeft. Filmen op ooghoogte voegt weinig extra betekenis toe en geeft dus een neutraal beeld. Wanneer je van boven of van onderen filmt voeg je wel extra betekenis toe aan de scene. Met van onder filmen (kikvorsperspectief) laat je iemand groot en machtig overkomen en met van boven filmen (vogelperspectief) kijk je neer op iemand.

Positionering van de acteur

Wanneer je een scene horizontaal filmt is de volgende vuistregel van toepassing: plaats de persoon links in beeld als hij/zij rechts langs de camera kijkt en andersom. Hoe meer de persoon is gedraaid ten opzichte van de camera, hoe verder je de persoon uit het midden van het beeld plaatst. Wanneer het de bedoeling is dat de acteur in de camera kijkt, plaats je hem/haar in het midden van het beeld.

Scherptediepte 

Wat een scene ook spannend kan maken is dat je niet alles in beeld scherp maakt, maar door te spelen met scherptediepte. Er kan afgewisseld worden van een scherp onderwerp op de achtergrond naar een onderwerp op de voorgrond. Denk aan iemand die de deur uit gaat en vervolgens worden zijn sleutels op het kastje scherp gesteld.

Wil jij je video opnemen met je iPhone? Lees dan ook eens de 10 tips om meer uit filmen met je iPhone te halen.

Ik wens je veel succes met het maken van jouw video. Heb je nog meer vragen? Neem gerust contact met mij op!

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.