fbpx

 

Het maken van een video is voor de een, een grotere uitdaging dan voor de ander. Ervaring en een goede voorbereiding zorgen ervoor dat het maken van video’s je steeds gemakkelijker af gaat. Maar hoe bereid je je nou goed voor? Het schrijven van een video script hoort bij een goede voorbereiding van je video. In dit blog leg ik je in 5 stappen uit hoe jij een video script kunt maken.

Voordat je een video script gaat maken

Het is belangrijk dat voordat je begint met het schrijven van je script je onderwerp hebt gekozen. Met het gekozen onderwerp kun je vervolgens je draaiboek gaan maken. Het script wat je gaat maken is functioneel van aard en hoeft dus niet perfect te zijn.

Stap 1 – Gebruik spreektaal

In je script is het de bedoeling dat je schrijft zoals je wil dat de spreker het over laat komen, kort en krachtig. Het script moet dus door alle teamleden te begrijpen zijn. Gebruik voornamelijk zinnen die makkelijk uit te spreken zijn, hierdoor komt je boodschap duidelijker over bij de kijker.

Stap 2 – Aandacht trekken

De eerste 15 seconden van een video zijn cruciaal. In deze seconden moet jij de aandacht van de kijker trekken. Zorg er dus ook in je video script voor dat de belangrijkste boodschap in het eerste deel van het script wordt verwerkt.

Stap 3 – Schrijf met je publiek in je achterhoofd

Om je boodschap goed over te kunnen brengen wil je content maken die je publiek direct aanspreekt. Hoe wil je dat je publiek zich voelt bij je video? Op welke emotie van je kijker wil je inspelen? Daarnaast is het belangrijk dat je video begrijpelijk is voor je doelgroep en dat je gebruik maakt van hun ‘taal’. Hiermee bedoel ik passende humor, woordkeuzes en de tone of voice.

Stap 4 – Hardop voorlezen

Om de scherpe kantjes en slordige foutjes uit je script te halen is het van belang dat je je script hardop voorleest. Hoe we iets opschrijven versus hoe we dit vervolgens uitspreken zijn twee verschillende dingen. Een perfecte zin op papier is wellicht niet de perfecte zin in jouw video. Je zult zien dat je tekst makkelijker en begrijpelijker wordt voor de kijker en dat is tenslotte wat je wilt.

Stap 5 – Call to Action

Sluit je script af met een duidelijk Call to Action. Wat is het doel van je video? En wat wil je dat je kijker doet na het bekijken van jouw video? Je video kan verschillende doeleinden hebben, bijvoorbeeld dat websitebezoeken, nieuwsbrief inschrijvingen of de aanschaf van jouw product of dienst. Met een heldere Call to Action zorg jij ervoor dat de kijker weet wat je van hen verwacht.

 

Benieuwd naar waarom video’s het online zo goed doen? Lees dan ook ‘5 x waarom video’s het online zo goed doen!’

Ik wens je heel veel succes met het maken van jouw eerste video script. Wil je nog meer tips ontvangen? Neem dan gerust contact met mij op!

 

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.