fbpx

Een videoblog is een leuke manier om jezelf, je leven of je bedrijf onder de aandacht te brengen. In een video, in vergelijking met een foto, kun je ook gebruik maken van het geluid om je boodschap over te brengen. Een videoblog, oftewel een vlog, is een verzameling van zelfgemaakte video’s. Zelf aan de slag met een videoblog? Lees hier 5 tips voor het maken van jouw eerste videoblog!

Waarom videobloggen?

Een videoblog zorgt voor connectie met je kijkers. Zij zien de menselijke kant van het bedrijf of de organisatie. Een video kan je verhaal ondersteunen daar waar tekst dit soms niet kan. Daarnaast worden video’s twee keer meer bekeken dan reguliere blogs. Ook je vindbaarheid wordt door vlogs vergroot. Dit omdat YouTube de tweede grootste zoekmachine is.

Tip 1 – Zorg voor een gesprek

Zorg in je video ervoor dat je een conversatie met je kijker hebt. Net als in het ‘echte’ leven vinden mensen het prettig om een dialoog te hebben in plaats van een monoloog. De kijker geeft natuurlijk geen antwoord, maar moet wel het idee hebben dat er een gesprek gaande is in plaats van een presentatie.

Tip 2 – Draag emotie over

Zoals eerder benoemd kun je in een video vaak meer kwijt dan op papier of op een foto. Maak daar ook gebruik van! Door het tonen van emotie in je verhalen zorg je voor een connectie met je kijker en maak je je video menselijk. Dit betekent niet dat je in elke vlog verdrietig, extreem blij of boos bent, maar zorg dat je je echte emoties van dat moment toont.

Tip 3 – Stabiliteit

Zorg dat je beeld stabiel is. Dit maakt het voor de kijker prettiger om naar te kijken. Zodra je je camera mee op pad neemt om je dag te filmen wordt dit lastiger, maar wanneer je vanuit 1 locatie filmt zorg dan voor stabiliteit. Om ervoor te zorgen dat je beeld stabiel is, is het verstandig om gebruik te maken van een statief. Hiermee staat je camera stil, stevig en is het beeld voor de kijker prettig om naar te kijken.

Tip 4 – Ken je publiek

Als je weet wie je kijkers zijn is het makkelijker om je daar op af te stemmen. Wat trek je aan? Wat voor taalgebruik pas je toe? Door je vertoning af te stemmen op je publiek (of je potentiele publiek) zorg je voor meer verbondenheid.

Tip 5 – Enjoy!

Natuurlijk moet je filmen met het doel van de video in je achterhoofd. Sommige dingen zullen in beeld moeten en anderen moet je wellicht weglaten omdat deze niets bijdragen aan het doel. Maar naast je doel voor ogen te hebben tijdens het filmen is het belangrijk dat je ook geniet en het leuk vindt. Wanneer je het leuk vindt om te videobloggen, oftewel vloggen, straal je dat ook uit en zal je met je enthousiasme je verhaal beter kunnen overbrengen naar je kijkers!

Ik wens je heel veel succes met het maken van jouw videoblog! Wil je nog meer tips ontvangen? Neem dan gerust contact met mij op!

X

Ontvang mijn gratis e-book:
Beste Editing App

Ik leer je in mijn e-book hoe je video’s mooi kunt editen. Vul je gegevens in en je ontvangt hem direct in je mailbox.